List of best sweets exclusively worth visiting and picking up as a gift, all checked by myself, mainly in Japan, but also from all over the world.

There are plenty of sweets shops at good level around you(that means not worth picking up), but there are not so many at extraordinary level worth visiting from afar. We just focus on only best sweets at best sweets shops. Will be updated continuously.

JAPANESE SWEETS

ABCDEFG
1
TypePickupsShopAreaCharacteristicsComments
2
タイプ選定の商品店舗名場所特徴コメント
3
JAPANESE SWEETSStrawberry Daifuku
苺大福
Mame
まめ
Minami Aoyama (Tokyo)
南青山(東京)
Delicate
軽い
Strawberry Daifuku with fresh strawberry providing good accent. Smooth sweet bean paste. Thin rice cake with right level of texture. Every part has good taste and flavor, as a whole good balance.
爽やかな苺が効いた苺大福。こし餡。餅は柔らかくもなく硬くもない丁度良い食感で、生地は薄め。それぞれ全て良い風味で美味しく、一体となって完璧なバランスになっている。
4
JAPANESE SWEETSKusamochi
草餅
Mame
まめ
Minami Aoyama (Tokyo)
南青山(東京)
Delicate
軽い
Kusa Mochi with clear flavor from both big mashed sweet beans paste and kusa rice cake. Good balance of everything provides nice taste.
草餅の香りと歯応え、大きめの粒感のつぶ餡が一体となってハッキリと風味のある草餅。全て丁度良くとても美味しい。
5
JAPANESE SWEETSBlack Rice Ohagi
黒米おはぎ
Mame
まめ
Minami Aoyama (Tokyo)
南青山(東京)
Delicate
軽い
Ohagi using black rice. Rice cake and anko(sweet beans) look got together. Rice cake is formed of fine pieces with soft texture, and taste sophisticated.
黒米を使用したおはぎ。餡子と餅米が一体化して見える。餅米は粒々もちもち、全体としてさっぱりした味わい。
6
JAPANESE SWEETSMame(Bean) Daifuku
豆大福
Mame
まめ
Minami Aoyama (Tokyo)
南青山(東京)
Delicate
軽い
Daifuku made of rice cake with beans inside. Beans texture is at appropriate level, not too hard not too soft. Anko type is mashed sweet beans paste. Rice cake texture is also at just right level, and very thin form. Each part has good flavor and taste, and coming together nice balance.
しっかりとした粒感のある豆が効いた豆大福。中はつぶ餡。餅は柔らかくもなく硬くもない丁度良い食感で、生地は薄め。それぞれ全て良い風味で美味しく、一体となって完璧なバランスになっている。
7
JAPANESE SWEETSNatural Warabi Mochi
本わらび餅
Housen
宝泉
Shimogamo (Kyoto)
下鴨(京都)
Delicate
軽い
Very sophisticated and fresh Warabi Mochi. Black color and very tasty. Looks very beautiful as well with the impression that THIS IS the Kyoto Japanese sweets looks.
とても上品で爽やかなわらび餅。黒っぽくとても美味しい。これぞ京の和菓子という見た目も美しい。
8
JAPANESE SWEETSMaccha Kuzuyu
抹茶葛湯
Housen
宝泉
Shimogamo (Kyoto)
下鴨(京都)
Strong
濃厚
Kuzuyu(hot drink from Kuzu) with layer of taste coming as you frink, very strong flavor from Maccha green tea and sweet beans accentuate taste with its sweetness. Very unique.
非常に濃厚な抹茶味に小豆の甘みがアクセントとなり、味わいの深い葛湯。かなり個性的。
9
JAPANESE SWEETSSakura Mochi
桜餅
Taneya
たねや
Shibuya(Tokyo), Shiga etc
渋谷(東京)、滋賀他
Delicate
軽い
It is so outstanding such that I purchase Sakura Mochi only here. Flavor, texture, taste, everything has clear color, but keeps its sophistication as balance is perfect. This is small Spring art. Taneya treat seasonal sweets a lot, and you will enjoy season as well.
桜餅と言えばここでしか食べないぐらい抜群。香り、歯応え、味、全てハッキリとしていながら上品で、完璧な組み合わせ。小さな春の芸術品。たねやは季節物が大変豊富で四季時節を楽しめる。
10
JAPANESE SWEETSBota Mochi
牡丹餅
Taneya
たねや
Shibuya(Tokyo), Shiga etc
渋谷(東京)、滋賀他
Delicate
軽い
It was sold only for three days a year when I got this. Large size, but not heavy, and chewy nice soft texture. Taneya treat seasonal sweets a lot, and you will enjoy season as well.
購入時は
3日間限定の販売。丁度良いもちもち感と粒感のあるもち米を風味のある餡で包んだ牡丹餅。餡ともち米の量のバランスが良く、大きめだが全くしつこくない。たねやは季節物が大変豊富で四季時節を楽しめる。
11
JAPANESE SWEETSStrawberry Daifuku
苺大福
Taneya
たねや
Shibuya(Tokyo), Shiga etc
渋谷(東京)、滋賀他
Delicate
軽い
Creamy mochi with rice texture is covering juicy strawberry and mashed sweet beans paste. Unlike its size and heavy looks, light creamy texture makes you eat it right away. Limited in early Spring.
とろけるような柔らかさともち米の粒感が特徴の餅で、ジューシーな苺と甘い餡を包んだ苺大福。ずっしりとした量と見た目に反し、食感の柔らかさでペロリと食べ切れる。季節限定。
12
JAPANESE SWEETSOmi Daifuku Chestnut
近江大福栗
Taneya
たねや
Shibuya(Tokyo), Shiga etc
渋谷(東京)、滋賀他
Delicate
軽い
Daifuku with clear flavor and taste from each part, chestnut, sweet bean paste and mochi. Full of natural swseetness and taste.
栗と餡子と餅米其々の風味がはっきりとした大福。自然な甘さと味がしっかりと感じられる。
13
JAPANESE SWEETSChocolate Daifuku
ちょこ大福
Taneya
たねや
Shibuya(Tokyo), Shiga etc
渋谷(東京)、滋賀他
Strong
濃厚
Daifuku with bitter chocolate powder on. Rich and deep taste from chocolate mixed sweet bean paste, sweet and bitter. Mochi is soft and silky texture.
ビターなチョコパウダーを振り掛けた大福。粒あんにはチョコも練り込まれ餡子の甘味とチョコのビターさで味わいに奥行きがある。餅は柔らかく滑らかな舌触り。
14
JAPANESE SWEETSBalck Rice Daifuku
黒米大福
Taneya
たねや
Shibuya(Tokyo), Shiga etc
渋谷(東京)、滋賀他
Strong
濃厚
Daifuku smooth sweet bean paste with sticky firm texture black rice mochi. Mochi keeps rice texture, tastes well.
もっちりと歯応えのある黒米餅で甘いこし餡を包んだ大福。餅には米粒感もあり餅にも味がする。
15
JAPANESE SWEETSWarabi Mochi
わらび餅(わらび、黒糖、抹茶)
Fujinami
藤菜美
Kiyomizu(Kyoto)
清水(京都)
Strong
濃厚
Natural warabi mochi with bean powder. Unique texture with chewy resilience. They come with three type, plain warabi mochi, black sugar warabi mochi with strong flavor, maccha warabi mochi, each unique and something you should try.
黄粉が掛かったとろとろ本わらび餅。弾力もあり不思議な食感。ハッキリとした黒糖、抹茶味のわらび餅もあり、個性的だが、食べるべき旨さ。
16
JAPANESE SWEETSRakusui
洛水
Fujinami
藤菜美
Kiyomizu(Kyoto)
清水(京都)
Delicate
軽い
Maccha drink with sophisticated sweetness, easy to drink and refreshing. Good in both hot and cold.
上品な抹茶味で甘みもあり、飲みやすく爽やか。温冷どちらでも美味しい。
17
JAPANESE SWEETSMaccha Jelly
ほろり(抹茶ゼリー)
Fujinami
藤菜美
Kiyomizu(Kyoto)
清水(京都)
Strong
濃厚
Jelly with very strong maccha taste, and very nice. As its name shows, very soft jelly texture, and easy to eat.
かなり濃い抹茶味、美味しい。名前の通りぷるんぷるんの食感で食べやすい。
18
JAPANESE SWEETSKusamochi
草餅
Tomiya
とみや
Izumo(Shimane)
出雲(島根)
Strong
濃厚
Flavor of Kusa Mochi is strong. Mashed sweet beans paste also has strong taste, but its small size makes a good balance.
草餅の香り味がハッキリと主張。つぶ餡もしっかりとしているが、小振りなので丁度良いバランス。
19
JAPANESE SWEETSBlack Rice Castella
黒米カステラ
Tomiya
とみや
Izumo(Shimane)
出雲(島根)
Strong
濃厚
Castella outstanding with strong taste and chewy texture from black rice.
黒米によりもっちもちの食感と強めの味が際立つカステラ。
20
JAPANESE SWEETSWarabi Mochi Parfait
わらび餅パフェ
Ichijoji Nakatani
一乗寺中谷
Ichijoji(Kyoto)
一乗寺(京都)
Delicate
軽い
Unconventional way of serving Warabi Mochi with mixture of Japanese and Western. Taste of Warabi Mochi matches ice cream and soy milk pudding.
わらび餅にこんな食べ方があったのかと言う斬新な和洋折衷。アイスクリームや豆乳プリンとよく合うわらび餅になっている。
21
JAPANESE SWEETSTaiyaki
たい焼き
Naniwaya
浪花屋総本店
Azabu Juban(Tokyo)
麻布十番
(東京)
Delicate
軽い
Taiyaki with full of flavor and taste of sweet beans paste covered by thin crispy skin with savory smell. You can fish endlessly.
パリッとした香ばしい薄皮に小豆の風味が広がる餡がたっぷり入った鯛焼き。何匹でも食べられる。
22
JAPANESE SWEETSMame Mochi
豆餅
Demachi Futaba
出町ふたば
Demachi Yanagi(Kyoto)
出町柳(京都)
Delicate
軽い
Bean Mochi with very soft mochi and solid bean covering smooth sweet bean paste. Quality of mochi is extraordinary.
とろりと柔らかな餅としっかりとした豆でこし餡を包んだ豆餅。餅の質が高い。
23
JAPANESE SWEETSInaka Daifuku
田舎大福
Demachi Futaba
出町ふたば
Demachi Yanagi(Kyoto)
出町柳(京都)
Delicate
軽い
Daifuku with full of mugwort flavor Kusa Mochi covering solid mashed sweet bean paste.
よもぎが香る草餅でしっかりとしたつぶ餡を包んだ大福。
24
JAPANESE SWEETSKusa Dango
草だんご
Demachi Futaba
出町ふたば
Demachi Yanagi(Kyoto)
出町柳(京都)
Delicate
軽い
Fresh kusa dango.
さっぱりと爽やかな草だんご。
25
JAPANESE SWEETSSasa Mochi(mugwort, plain)
笹餅(よもぎ・白)
Ishimura Manseido
石村萬盛堂
Nakasu Kawabata
(Fukuoka)

中洲川端
(福岡)
Delicate
軽い
Smooth and slippy texture of mochi with very sweet smooth bean paste, especially mochi with strong mugwort flavor makes balanced match, best for summer.
冷えてつるんとした食感の餅に甘味の強い餡が入り、特によもぎが効いた餅とのバランスがよく、夏に丁度良い笹餅。
26
JAPANESE SWEETSDorayaki
どら焼
Ishimura Manseido
石村萬盛堂
Nakasu Kawabata
(Fukuoka)

中洲川端
(福岡)
Delicate
軽い
As a whole sophisticated. Especially mashed sweet bean paste keeps flavor of red beans, taste comes from many layer.
全体的に上品な味で、その中でもつぶ餡はしっかりと小豆の香りを感じられ、味わい深い。
27
JAPANESE SWEETSBota Mochi
ぼた餅
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Aojiso makes Bota Mochi fresh flavor. Mochi rice and sweet bean paste united well with their softness. You have mashed sweet bean paste, bean powder, black sesame, Gyokuro Sakura, etc.
青じその風味で爽やかなぼた餅。もち米と餡の一体感も抜群で柔らか。粒あん、きな粉、黒胡麻、玉露ぼた桜等あり。
28
JAPANESE SWEETSSakura Mochi
さくら餅
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Sakura Moch covered by highly flavored Sakura leaves. Mochi made of Domyoji with mochi rice texture remaining is thinly covering mashed sweet beans paste without sticky sweetness. Sakura leaves is making balance of each piece.
桜の香り高く薄手の桜葉2枚で包まれた桜餅。餅は道明寺の粒がそのままに感じられる状態で甘めだが歯ざわりにしつこさの無いこし餡を薄っすらと閉じ込めている。桜葉が全体のバランスを上手くまとめている。
29
JAPANESE SWEETSFuto Mochi
ふと餅
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Strong
濃厚
Kusa Mochi with strong flavor of grass is covering sweet beans paste with clear texture and taste of beans. Balanced well between strong insistence from two pieces.
青い香りが強い草餅で、小豆の粒感と味が強い粒餡をつつんだ草餅。主張の強いもの同士で味を引き立てあっている。
30
JAPANESE SWEETSSakura Bota Mochi
桜ぼた餅
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Bota mochi with lots of sweet bean paste covered by shiso added mochi rice and leaf and flower of sakura like sakura mochi. Flavor and salt of sakura accentuate soft and simple mochi rice, matching well with sweet bean paste full of sweet beans scent.
大量のつぶ餡を紫蘇がまぶされた餅米と桜餅のような桜の葉と桜の花で包んだぼた餅。桜の香りと塩気が柔らかくさっぱりとした餅米に効いて、小豆の風味が香る餡との相性も良い。
31
JAPANESE SWEETSSeven Serial Bota
七穀ぼた
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Bota mochi unique with texture of seven cerial. Matching well with sweet bean paste full of sweet beans scent.
七穀のぷちっとした食感が特徴的なぼた餅。小豆の風味が香る餡との相性も良い。
32
JAPANESE SWEETSDrop of Bamboo
笹の雫
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Summer sweets with fragrant sweet beans in Kuzu mochi jelly like texture. Kuzu provide faint sweetness.
つるんとした葛餅の中に薫り高い小豆が入った夏のお菓子。葛はほんのりと甘い。
33
JAPANESE SWEETSBalck Rice Ohagi
黒米おはぎ
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Ohagi with popping texture black rice and mochi covering smooth sweet beans paste. Simple scent.
こし餡をもちもちプチプチの黒米で包んだおはぎ。さっぱりとした薫り。
34
JAPANESE SWEETSJapanese Tea Mochi
茶団子
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Delicate
軽い
Dango mochi with scent of Japanese tea. Bitterness of tea also felt.
お茶がほんのりと香るお団子。お茶の苦みも感じられる。
35
JAPANESE SWEETSPotate Chestnut Pumpkin
いもくりなんきん
Sentaro
仙太郎
Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc
河原町(京都)、渋谷他
Strong
濃厚
Japanese sweets with faint natual flavor of autumn..
自然な秋の風味が優しく漂う和菓子。
36
JAPANESE SWEETSGosanyaki
五三焼
Yakumo Saryo
八雲茶寮
Yakumo(Tokyo)
八雲(東京)
Strong
濃厚
Solid looking Castella. Orange color sponge has rich egg flavor. Sugar is allocated only at the bottom, giving accent without being sticky. Full of umami and light feeling taste after you ate. Special one.
質量感のあるカステラ。オレンジ色の生地は、卵の風味が濃厚。ザラメは底にのみあり、全体ではベトつかずアクセントになっている。旨味一杯だが、スポンジの食感はさっぱり。極上の品。
37
JAPANESE SWEETSMamezono
豆園
Mamezono
豆園
Ebisu(Tokyo)
恵比寿(東京)
Strong
濃厚
Kintsuba with thin crepe covering full of sweet bean paste large size and texture remaining beans. Rather eating beans than sweet bean paste, Unami than sweetness.
大きな黒豆とはっきりした粒感の小豆を使ったつぶ餡を薄皮で包んだきんつば。豆の旨味が前面に出たきんつばで餡こ感より豆を食べている感じ。
38
JAPANESE SWEETSNaruto Kintoki
鳴門金時
Mamezono
豆園
Ebisu(Tokyo)
恵比寿(東京)
Strong
濃厚
Kintsuba with full of Naruto sweet potato taste. Umami exceeds sweetness. Few beans are inside as well.
鳴門金時の風味が前面に出たきんつば。甘みよりも旨味が強い。豆も少々入っている。
39
JAPANESE SWEETSWarabi Mochi
わらび餅
Yukei Salon de The
遊形サロン・ド・テ
Oike(Kyoto)
御池通り(京都)
Delicate
軽い
Serving warabi mochi from Tawaraya Ryokan. Drink like warabi mochi fill in bamboo dish. Fresh and tasty.
俵屋旅館のわらび餅が食べられる。竹筒にタップリと大きなわらび餅が飲み物のようにとろとろで入っている。さっぱりと美味しい。
40
JAPANESE SWEETSLemon Milk Tofu
レモンミルクとうふ
Kikyoya Orii
桔梗屋織居
Iga(Mie)
伊賀(三重)
Delicate
軽い
Tofu like shaped a kind of milk jelly with slight scent of lemon. Sticky but also resilient texture. Fresh.
レモンの爽やかな香りがする本葛が入ったミルクとうふ。弾力のある牛乳かんのよう。モッチリとしているが弾力もある。爽やか。
41
JAPANESE SWEETSOne Bite Sweet
ひと口果子
HIGASHIYA manMinamiAoyama(Tokyo)
南青山(東京)
Delicate
軽い
Sweets in the form of one bite size made of paste from fruits, nuts and vegetable. Taste of each ingredience stands clearly, and well balanced as fine flavor. Artistic and sophisticated light taste.
果実・木の実や野菜の餡等を練り上げてひと口にまとめた果子。各種素材の味わいがそのままはっきりと出ていながら、良い風味としてまとまった芸術品。食感は軽く品が良い。
42
JAPANESE SWEETSBlack beans Salt Daifuku
黒豆塩大福
Shiroikuro
しろいくろ
Azabu Juban(Tokyo)
麻布十番(東京)
Strong
濃厚
Fragrance of black beans and sweetness of smooth sweet bean paste with accent from salt are mixed with nice contrast.
風味高い黒豆と塩が効いたこし餡大福の甘味がコントラスト
43
JAPANESE SWEETSDaiginjo Castella
大吟醸粕てら
Kinseiken
金精軒
Hokuto(Yamanashi)
北杜(山梨)
Strong
濃厚
Raw sake version of brandy cake. Sake lees of Daiginjo lightened by forming sponge. Very unique.
ブランデーケーキの生どぶろく版。大吟醸の酒粕をしっとりとしたスポンジで軽くしたような味わい。他に無い。
44
JAPANESE SWEETSSakura Domyoji
桜道明寺
Miyabi An
雅庵
Nakameguro(Tokyo)
中目黒(東京)
Strong
濃厚
Sakura Mochi with high flavor of sakura leaf. High flavor well balanced with soft domyoji-mochi and faint sweetness of smooth sweet bean paste left in your mouth.
桜葉の風味が強く香り立つ桜餅。柔らかな道明寺餅とこし餡から漂う仄かな甘味と強い香りが丁度良いバランスで口の中に残る。
45
JAPANESE SWEETSWarabi Mochi
わらび餅
Miyabi An
雅庵
Nakameguro(Tokyo)
中目黒(東京)
Strong
濃厚
Warabi mochi with high bean flavor kinako and simple and faint sweetness mochi matched at nice balance.
大豆の風味が強いきな粉と、さっぱりとした仄かな甘みでとろりとした食感の餅が良い塩梅なわらび餅。
46
JAPANESE SWEETSStrawberry Daifuku
苺大福
Wagashi Murakami
和菓子村上
Kanazawa(Ishikawa)
金沢(石川)
Delicate
軽い
Daifuku covering sweet and juicy strawberry by smooth sweet bean paste and thin and soft mochi.
甘味一杯でジューシーな苺を薄いこし餡と薄く千切れるように柔かな餅で包んだ大福。
47
JAPANESE SWEETSStrawberry Daifuku(mashed sweet bean paste)
苺大福(つぶ餡)
Narumimochi Honten
鳴海餅本店
Nijojou(Kyoto)
二条城(京都)
Delicate
軽い
Daifuku with chewy thick mochi covering well matched sweet bean paste and sour juicy strawberry.
酸味の強いジューシーな苺と甘味のある餡のバランスが良く、それを歯応えのある厚手の餅で包んだ大福。
48
JAPANESE SWEETSHassaku Daifuku
はっさく大福
Innoshima Hassakuya
因島はっさく屋
Innoshima(Hiroshima)
因島(広島)
Delicate
軽い
Well balanced between sweet soft mochi and fresh juicy Hassaku with a little bitterness.
プリっとフレッシュなはっさくのみずみずしさと仄かな苦みを、もちっとした餅で包み餅米の甘味でバランスが良い。
49
JAPANESE SWEETSGyuhi Sweet Bean Paste
求肥上がり餡
Murasakiya
むらさきや
Nagoya(Aichi)
名古屋(愛知)
Strong
濃厚
Deep taste smooth sweet bean paste covered by gyuhi mochi with rich texture.
程よく歯応えを残した求肥に濃厚なこし餡。
50
JAPANESE SWEETSOshimai Sweet Bean Paste
大島あん
Murasakiya
むらさきや
Nagoya(Aichi)
名古屋(愛知)
Strong
濃厚
Deep taste of black sugar and strong flavor of green mochi makes wild bans.
黒糖のコクと草餅の風味が強いワイルドな饅頭
51
JAPANESE SWEETSSmooth Sweet Bean Paste
上がりあん
Murasakiya
むらさきや
Nagoya(Aichi)
名古屋(愛知)
Delicate
軽い
Deep taste smooth sweet bean paste covered by simple thin skin.
濃厚なこし餡を薄皮で包んだ饅頭
52
JAPANESE SWEETSWarabi Mochi
わらび餅
Murasakiya
むらさきや
Nagoya(Aichi)
名古屋(愛知)
Strong
濃厚
Warabi mochi with strong sweet bean paste. Kinako, bean powder, is simple.
つぶ餡が効いたワラビ餅。きな粉はさっぱり。
53
JAPANESE SWEETSLeomon Mango Daifuku
れもんマンゴー大福
Yoroken
養老軒
Kamo(Gifu), Nagoya
賀茂(岐阜)、名古屋
Delicate
軽い
Daifuku with liquid like mochi covering sweet mango fruits and light sour lemon cream. Every part is so soft and fresh taste.
とろとろの餅で甘いマンゴーと軽くレモンの酸味dのあるクリームを包んだ大福。全て柔らかくさっぱりとした味わい。
54
JAPANESE SWEETSRaw Dorayaki Milk Maccha
生どらやきみるく抹茶
Yoroken
養老軒
Kamo(Gifu), Nagoya
賀茂(岐阜)、名古屋
Delicate
軽い
Firm texture maccha taste dorayaki with light maccha cream and sweet bean paste full of bean texture. Sophisticated taste.
身の詰まった濃い抹茶味のどら焼で、軽い抹茶クリームとしっかりと粒感のあるつぶ餡を挟んでいる。上品な味わい。
55
JAPANESE SWEETSExtra Salt Beans Daifuku
極塩まめ大福
Yoroken
養老軒
Kamo(Gifu), Nagoya
賀茂(岐阜)、名古屋
Strong
濃厚
Daifuku with strong impact from salty beans. Sweet beans paste with faint sweetness full of bean taste makes deep taste together.
塩味の強い豆がインパクトのある大福。甘さ控え目なつぶ餡と相まって濃厚な味わい。
56
JAPANESE SWEETSRaw Dorayaki Milk Cheese
生どらやきみるくチーズ
Yoroken
養老軒
Kamo(Gifu), Nagoya
賀茂(岐阜)、名古屋
Strong
濃厚
Firm texture simple dorayaki with light sour and rich cheese cream. Full of umami.
身の詰まったシンプルなどら焼で、軽い酸味と濃厚なコクのチーズクリームを挟んで包んでいる。コクが一杯。
57
JAPANESE SWEETSCappuccino Daifuku
かぷちーの大福
Yoroken
養老軒
Kamo(Gifu), Nagoya
賀茂(岐阜)、名古屋
Strong
濃厚
Daifuku with good balance between cappuccino cream and crispy fragrant almond. Rich taste with slight sweetness from cream.
粒々の香ばしいアーモンドとカプチーノクリームとの相性が良い大福。クリームの控え目な甘さと相まって濃厚な味わい。
58
JAPANESE SWEETSBlack Sesame Ohagi
黒胡麻おはぎ
Wagashi Murakami
和菓子村上
Kanazawa(Ishikawa)
金沢(石川)
Delicate
軽い
Ohagi with good umami balance between fragrant dry black sesame and faint sweet bean paste.
パラっとした黒ごまが香ばしく、柔らかな餅で包まれたほんのり甘い粒あんと旨さが良いバランスのおはぎ
59
JAPANESE SWEETSKusa Dango
草だんご
Wagashi Murakami
和菓子村上
Kanazawa(Ishikawa)
金沢(石川)
Delicate
軽い
Dango with fragrant kusa dango sweet bean paste full of fragrant azuki.
薫り高い草だんごに小豆の風味一杯の餡を載せただんご
60
JAPANESE SWEETSSweet Beans Ohagi
粒あんおはぎ
Wagashi Murakami
和菓子村上
Kanazawa(Ishikawa)
金沢(石川)
Delicate
軽い
Ohagi with faint sweet bean paste covering sticky rice cake.
ほんのり甘い粒あんで歯応えあるもちもちの餅を包んだおはぎ
61
JAPANESE SWEETSKusa Warabi Mochi
草わらび餅
Rakusho
洛匠
Higashiyama(Kyoto)
東山(京都)
Delicate
軽い
Green warabi mochi with very soft texture. Traditional tasty feeling. Eat with kinamo, bean powder.
抹茶が効いたとろとろの草わらび餅。正統派な美味しさ。黄粉にまぶして食べる。
62
JAPANESE SWEETSTsujiri Parfait
都路里パフェ
Saryo Tsujiri
茶寮都路里
Gion(Kyoto)
祇園(京都)
Strong
濃厚
Parfait full of umami with multi layers of changing taste from deep maccha and Houjicha jelly mixing sweet marons and beans good balance and also maccha cream.
濃い抹茶ゼリーとほうじ茶ゼリーの層に、甘い栗と小豆がバランスよく混ざり、更に抹茶クリーム等への層へと食べ進める程に味が変化し続け、全て旨み一杯のパフェ。
63
JAPANESE SWEETSBaked Mochi
あぶり餅
Baked Mochi Kazariya
あぶり餅かざりや
Imamiya(Kyoto)
今宮(京都)
Delicate
軽い
Baked mochi with white miso based source. Salty sweet source and fragrant mochi make good matching, feel like edible forever.
白みそベースのたれが効いたあぶり餅。甘じょっぱいタレと香ばしい餅の相性が良く、何本でも食べられる。
64
JAPANESE SWEETSChestnut Burr
毬栗
Nakataya
中田屋
Kanazawa(Ishikawa)
金沢(石川)
Delicate
軽い
Kintsuba with high fragrant chestnut. Full of natural chestnut taste.
栗の薫り高いきんつば。栗本来の味が効いている。
65
JAPANESE SWEETSGreen Peas
うぐいす
Nakataya
中田屋
Kanazawa(Ishikawa)
金沢(石川)
Delicate
軽い
Kintsuba with high fragrant green peas. Full of sweet green peas taste.
うぐいす豆の薫り高いきんつば。甘いうぐいす豆の味。
66
JAPANESE SWEETSButter Dora
バタどら
Furuya Koganean
ふるや古賀音庵
Hatagaya(Tokyo)
幡ヶ谷(東京)
Delicate
軽い
Dorayaki full of umami from butter and sweet beans paste covered by light dorayaki.
旨み一杯のバターと餡をふんわりと軽いスポンジで挟んだどら焼。
67
JAPANESE SWEETSBlack Sesame Wasanbon
黒胡麻和三盆
Furuya Koganean
ふるや古賀音庵
Hatagaya(Tokyo)
幡ヶ谷(東京)
Delicate
軽い
Soft chewy texture dango buried under full of grated black sesame and Japanese sugar. Tasty with sesame fravor and sweetness.
もっちりとした団子がしゃりっとした食感のすりおろした黒胡麻と和三盆に埋まった一品。胡麻の風味と甘さが共に感じられる美味しさ。
68
JAPANESE SWEETSSlat Beans Daifuku
塩豆大福
Furuya Koganean
ふるや古賀音庵
Hatagaya(Tokyo)
幡ヶ谷(東京)
Delicate
軽い
Daifuku soft mochi with full of salty beans covering smooth sweet beans paste. Good balance with salty and sweet.
こし餡を大量の塩豆が入った柔らかな餅で包んだ大福。塩味と甘さが良いバランス。
69
JAPANESE SWEETSPure Chestnut
純栗
Adachi Otoemon
足立音衛門
FukuchiyamaKyoto, Tokyo
福知山(京都)、東京
Delicate
軽い
Dorayaki full of paste from pure chestnut with light sponge. Full of taste and fragrance.
大量の栗を餡のように軽いスポンジで挟んだどら焼。栗の風味が一杯に広がる。
70
JAPANESE SWEETSSalt Bean Daifuku
塩豆大福
Suzume
すずめ
Kanazawa/Hakusan(Ishikawa)
金沢/白山(石川)
Delicate
軽い
Mochi full of big black beans and salty sweet bean paste are balanced at sophisticated level.
大粒の黒豆が大量に入ったしっかりとした餅と塩の効いた餡子とのバランスが良い。
71
JAPANESE SWEETSWhite Bean Daifuku
白豆大福
Suzume
すずめ
Kanazawa/Hakusan(Ishikawa)
金沢/白山(石川)
Delicate
軽い
Mochi with texture covering sweet white beans and white sweet bean paste. Sophisticated taste.
甘い白豆と白餡をしっかりとした餅で包んだ大福。上品な味わい。
72
JAPANESE SWEETSOhagi
おはぎ
Suzume
すずめ
Kanazawa/Hakusan(Ishikawa)
金沢/白山(石川)
Delicate
軽い
Sweet beans paste with umami from beans covering mochi rice with texture.
豆の旨さが全面に出た餡子でしっかりとした餅米をくるんだおはぎ。
73
JAPANESE SWEETSKinako Ohagi
きな粉おはぎ
Suzume
すずめ
Kanazawa/Hakusan(Ishikawa)
金沢/白山(石川)
Delicate
軽い
Ohagi of mochi rice with full rice texture. Sophisticated with full of umami from gentle kinako and sweet bean paste with bean taste.
粒感のある餅米が効いたおはぎ。上品なきな粉と豆の風味がある餡子で旨みがありながら上品。
74
JAPANESE SWEETSWalnut Mochi
くるみ餅
Isshindo
一心堂
Nagano(Nagano)
長野(長野)
Delicate
軽い
Daifuku with thin soft mochi walnut inside covering large smooth sweet bean paste. Natural sweetness of mochi, walnut and red beans.
くるみが入った柔らかい餅でたっぷりのこし餡を薄く包んだ大福。餅、くるみ、あずきの自然な甘さ。
75
JAPANESE SWEETSSakura Mochi
桜餅
Isshindo
一心堂
Nagano(Nagano)
長野(長野)
Strong
濃厚
Sophisticated sakura mochi with Domyoji mochi full of umami and highly fragrant sakura leaf. Smooth sweet bean paste base.
薫り高い桜の葉と柔らかく旨み一杯の道明寺餅で上品な桜餅。こし餡。
76
JAPANESE SWEETSSakura Kuzu
葛桜
Hanazono Manjyu
花園万頭
Shinjuku(Tokyho)
新宿(東京)
Strong
濃厚
Sakura leaves flavor and salt matches well balanced with kuzu pudding.
桜葉の薫りと塩味が効いた葛。
77
JAPANESE SWEETSSakura Kintsuba
桜きんつば
Hanazono Manjyu
花園万頭
Shinjuku(Tokyho)
新宿(東京)
Strong
濃厚
Sakura mochi like kintsuba. Sakura leaves flavor and salt matches well balanced with red beans taste.
桜餅のようなきんつば。桜葉の薫りと塩味が小豆の風味と良いバランス。
78
JAPANESE SWEETSStrawberry Castella
いちごの春日山
Hanazono Manjyu
花園万頭
Shinjuku(Tokyho)
新宿(東京)
Strong
濃厚
Strawberry full of baked sweets. Good balanced with rich strawberry cream and sweetness.
いちご尽くしのカステラ菓子。苺のクリームが濃厚で旨みと甘さのバランスよし。
79
JAPANESE SWEETSDeep Maccha Baum
京濃い茶バウム
Tsujiri
辻利
Gion (Kyoto)
祇園(京都)
Strong
濃厚
Rich maccha bitterness adding fragrance to umami of baumluchen sponge.
バウムクーヘンの生地の旨みに、濃厚な抹茶の苦味が風味を加える。
80
JAPANESE SWEETSMaccha Daifuku
抹茶大福
SOFUAN
創風庵
Sapporo(Hokkaido)
札幌(北海道)
Delicate
軽い
Daifuku with sweet beans cream covered by soft thin mochi. Full of maccha powder has bitterness and matches well.
大納言生クリームを薄く柔らかな餅で包んだ大福。たっぷり掛かった抹茶パウダーは苦味がありバランス良し。
81
JAPANESE SWEETSHojicha Daifuku
ほうじ茶大福
SOFUAN
創風庵
Sapporo(Hokkaido)
札幌(北海道)
Delicate
軽い
Daifuku with sweet beans cream covered by soft thin mochi. Full of hojicha powder has fragrance and matches well.
大納言生クリームを薄く柔らかな餅で包んだ大福。たっぷり掛かったほうじ茶パウダーは風味がありバランス良し。
82
JAPANESE SWEETSYomogi Bota Mochi
よもぎぶっかけぼた餅
Rokkatei
六花亭
Sapporo(Hokkaido)
札幌(北海道)
Delicate
軽い
Bota mochi full of yomogi covered by sweet beans paste. Fresh fravor of yomogi and sweetness of sweet beans match well.
よもぎが入った餅米につぶ餡を掛けたぼた餅。爽やかなよもぎの風味と餡子の甘さが良いバランス。
83
JAPANESE SWEETSSakura Mochi
桜餅
Rokkatei
六花亭
Sapporo(Hokkaido)
札幌(北海道)
Delicate
軽い
Sakura mochi with high flavor of sakura leaf covering sticky mochi and smoothe sweet beans paste.
風味の高い桜の葉でもっちりとした餅とこし餡を包んだ桜餅。
84
JAPANESE SWEETSMaccha Roll Cake
抹茶大福
Tsujirihei
辻利兵衛
Uji(Kyoto)
宇治(京都)
Strong
濃厚
Daifuku with fragrant maccha. Sweet beans and cream inside accentuating fragrance of maccha.
抹茶の薫り高い大福。中は餡とクリームで抹茶の薫りとの相乗効果高い。
85
JAPANESE SWEETSMaccha Roll Cake
やまりゼリー
Tsujirihei
辻利兵衛
Uji(Kyoto)
宇治(京都)
Strong
濃厚
Jelly accentuating maccha flavor with deep maccha jelly, simple mochi, full of sweet beans paste and deep maccha source.
濃厚な抹茶ゼリーにさっぱりとした白玉と餡子を大量に合わせ、更に濃厚な抹茶ソースを掛けた、抹茶の風味が最大に活きたゼリー。
86
JAPANESE SWEETSMaccha Roll Cake
抹茶生どら
Tsujirihei
辻利兵衛
Uji(Kyoto)
宇治(京都)
Strong
濃厚
Firm texture dorayaki binding rich deep maccha cream and sweet beans, full of umami.
しっとり歯応えのあるどら焼に抹茶そのままのように濃厚な抹茶クリームと小豆を挟み旨み一杯。
87
JAPANESE SWEETSMaccha Roll Cake
茶々〇
Tsujirihei
辻利兵衛
Uji(Kyoto)
宇治(京都)
Delicate
軽い
Green beans paste with maccha making high fragrance, liquid covers has nice cold jelly like texture.
抹茶と合わせたいんげん豆の餡は薫り高く、周りのひんやりした透明部分はつるんとした良い口当たり。
88
JAPANESE SWEETSKusa Mochi
草餅
Shizuku
餅匠しづく
Shinsaibashi(Osaka)
心斎橋(大阪)
Delicate
軽い
Firm texture mochi with yomogi fragrance covering sweet beans paste full of beans.
しっかりとした歯応えのよもぎ薫る餅で小豆を感じるつぶ餡を包んだ草餅。
89
JAPANESE SWEETSPeach Daifuku
桃大福
Shizuku
餅匠しづく
Shinsaibashi(Osaka)
心斎橋(大阪)
Delicate
軽い
Daifuku with big cut juicy peach. Mochi is soft, simple umami.
ジューシーな桃の切り身が入った大福。餅は柔らかで、シンプルな旨さ。
90
JAPANESE SWEETSWarabi Mochi
わらび餅
Shizuku
餅匠しづく
Shinsaibashi(Osaka)
心斎橋(大阪)
Delicate
軽い
Warabi mochi using real warabi covered by black beans powder. Wet texture and smoothe taste.
本わらびを使った餅にコクのある黒豆きなこを掛けたわらび餅。しっとりした食感でさっぱりとした味わい。
91
JAPANESE SWEETSBlack Beans Daifuku
黒豆大福
Shizuku
餅匠しづく
Shinsaibashi(Osaka)
心斎橋(大阪)
Delicate
軽い
Daifuku with big black beans inside mochi part. Full of beans and umami.
大きな黒豆が餡に入った大福。豆豆しく旨み一杯。