A | B | C | D | E | F | G | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Type | Pickups | Shop | Area | Characteristics | Comments | |
2 | タイプ | 選定の商品 | 店舗名 | 場所 | 特徴 | コメント | |
3 | JAPANESE SWEETS | Strawberry Daifuku 苺大福 | Mame まめ | Minami Aoyama (Tokyo) 南青山(東京) | Delicate 軽い | Strawberry Daifuku with fresh strawberry providing good accent. Smooth sweet bean paste. Thin rice cake with right level of texture. Every part has good taste and flavor, as a whole good balance. 爽やかな苺が効いた苺大福。こし餡。餅は柔らかくもなく硬くもない丁度良い食感で、生地は薄め。それぞれ全て良い風味で美味しく、一体となって完璧なバランスになっている。 | |
4 | JAPANESE SWEETS | Kusamochi 草餅 | Mame まめ | Minami Aoyama (Tokyo) 南青山(東京) | Delicate 軽い | Kusa Mochi with clear flavor from both big mashed sweet beans paste and kusa rice cake. Good balance of everything provides nice taste. 草餅の香りと歯応え、大きめの粒感のつぶ餡が一体となってハッキリと風味のある草餅。全て丁度良くとても美味しい。 | |
5 | JAPANESE SWEETS | Black Rice Ohagi 黒米おはぎ | Mame まめ | Minami Aoyama (Tokyo) 南青山(東京) | Delicate 軽い | Ohagi using black rice. Rice cake and anko(sweet beans) look got together. Rice cake is formed of fine pieces with soft texture, and taste sophisticated. 黒米を使用したおはぎ。餡子と餅米が一体化して見える。餅米は粒々もちもち、全体としてさっぱりした味わい。 | |
6 | JAPANESE SWEETS | Mame(Bean) Daifuku 豆大福 | Mame まめ | Minami Aoyama (Tokyo) 南青山(東京) | Delicate 軽い | Daifuku made of rice cake with beans inside. Beans texture is at appropriate level, not too hard not too soft. Anko type is mashed sweet beans paste. Rice cake texture is also at just right level, and very thin form. Each part has good flavor and taste, and coming together nice balance. しっかりとした粒感のある豆が効いた豆大福。中はつぶ餡。餅は柔らかくもなく硬くもない丁度良い食感で、生地は薄め。それぞれ全て良い風味で美味しく、一体となって完璧なバランスになっている。 | |
7 | JAPANESE SWEETS | Natural Warabi Mochi 本わらび餅 | Housen 宝泉 | Shimogamo (Kyoto) 下鴨(京都) | Delicate 軽い | Very sophisticated and fresh Warabi Mochi. Black color and very tasty. Looks very beautiful as well with the impression that THIS IS the Kyoto Japanese sweets looks. とても上品で爽やかなわらび餅。黒っぽくとても美味しい。これぞ京の和菓子という見た目も美しい。 | |
8 | JAPANESE SWEETS | Maccha Kuzuyu 抹茶葛湯 | Housen 宝泉 | Shimogamo (Kyoto) 下鴨(京都) | Strong 濃厚 | Kuzuyu(hot drink from Kuzu) with layer of taste coming as you frink, very strong flavor from Maccha green tea and sweet beans accentuate taste with its sweetness. Very unique. 非常に濃厚な抹茶味に小豆の甘みがアクセントとなり、味わいの深い葛湯。かなり個性的。 | |
9 | JAPANESE SWEETS | Sakura Mochi 桜餅 | Taneya たねや | Shibuya(Tokyo), Shiga etc 渋谷(東京)、滋賀他 | Delicate 軽い | It is so outstanding such that I purchase Sakura Mochi only here. Flavor, texture, taste, everything has clear color, but keeps its sophistication as balance is perfect. This is small Spring art. Taneya treat seasonal sweets a lot, and you will enjoy season as well. 桜餅と言えばここでしか食べないぐらい抜群。香り、歯応え、味、全てハッキリとしていながら上品で、完璧な組み合わせ。小さな春の芸術品。たねやは季節物が大変豊富で四季時節を楽しめる。 | |
10 | JAPANESE SWEETS | Bota Mochi 牡丹餅 | Taneya たねや | Shibuya(Tokyo), Shiga etc 渋谷(東京)、滋賀他 | Delicate 軽い | It was sold only for three days a year when I got this. Large size, but not heavy, and chewy nice soft texture. Taneya treat seasonal sweets a lot, and you will enjoy season as well. 購入時は3日間限定の販売。丁度良いもちもち感と粒感のあるもち米を風味のある餡で包んだ牡丹餅。餡ともち米の量のバランスが良く、大きめだが全くしつこくない。たねやは季節物が大変豊富で四季時節を楽しめる。 | |
11 | JAPANESE SWEETS | Strawberry Daifuku 苺大福 | Taneya たねや | Shibuya(Tokyo), Shiga etc 渋谷(東京)、滋賀他 | Delicate 軽い | Creamy mochi with rice texture is covering juicy strawberry and mashed sweet beans paste. Unlike its size and heavy looks, light creamy texture makes you eat it right away. Limited in early Spring. とろけるような柔らかさともち米の粒感が特徴の餅で、ジューシーな苺と甘い餡を包んだ苺大福。ずっしりとした量と見た目に反し、食感の柔らかさでペロリと食べ切れる。季節限定。 | |
12 | JAPANESE SWEETS | Omi Daifuku Chestnut 近江大福栗 | Taneya たねや | Shibuya(Tokyo), Shiga etc 渋谷(東京)、滋賀他 | Delicate 軽い | Daifuku with clear flavor and taste from each part, chestnut, sweet bean paste and mochi. Full of natural swseetness and taste. 栗と餡子と餅米其々の風味がはっきりとした大福。自然な甘さと味がしっかりと感じられる。 | |
13 | JAPANESE SWEETS | Chocolate Daifuku ちょこ大福 | Taneya たねや | Shibuya(Tokyo), Shiga etc 渋谷(東京)、滋賀他 | Strong 濃厚 | Daifuku with bitter chocolate powder on. Rich and deep taste from chocolate mixed sweet bean paste, sweet and bitter. Mochi is soft and silky texture. ビターなチョコパウダーを振り掛けた大福。粒あんにはチョコも練り込まれ餡子の甘味とチョコのビターさで味わいに奥行きがある。餅は柔らかく滑らかな舌触り。 | |
14 | JAPANESE SWEETS | Balck Rice Daifuku 黒米大福 | Taneya たねや | Shibuya(Tokyo), Shiga etc 渋谷(東京)、滋賀他 | Strong 濃厚 | Daifuku smooth sweet bean paste with sticky firm texture black rice mochi. Mochi keeps rice texture, tastes well. もっちりと歯応えのある黒米餅で甘いこし餡を包んだ大福。餅には米粒感もあり餅にも味がする。 | |
15 | JAPANESE SWEETS | Warabi Mochi わらび餅(わらび、黒糖、抹茶) | Fujinami 藤菜美 | Kiyomizu(Kyoto) 清水(京都) | Strong 濃厚 | Natural warabi mochi with bean powder. Unique texture with chewy resilience. They come with three type, plain warabi mochi, black sugar warabi mochi with strong flavor, maccha warabi mochi, each unique and something you should try. 黄粉が掛かったとろとろ本わらび餅。弾力もあり不思議な食感。ハッキリとした黒糖、抹茶味のわらび餅もあり、個性的だが、食べるべき旨さ。 | |
16 | JAPANESE SWEETS | Rakusui 洛水 | Fujinami 藤菜美 | Kiyomizu(Kyoto) 清水(京都) | Delicate 軽い | Maccha drink with sophisticated sweetness, easy to drink and refreshing. Good in both hot and cold. 上品な抹茶味で甘みもあり、飲みやすく爽やか。温冷どちらでも美味しい。 | |
17 | JAPANESE SWEETS | Maccha Jelly ほろり(抹茶ゼリー) | Fujinami 藤菜美 | Kiyomizu(Kyoto) 清水(京都) | Strong 濃厚 | Jelly with very strong maccha taste, and very nice. As its name shows, very soft jelly texture, and easy to eat. かなり濃い抹茶味、美味しい。名前の通りぷるんぷるんの食感で食べやすい。 | |
18 | JAPANESE SWEETS | Kusamochi 草餅 | Tomiya とみや | Izumo(Shimane) 出雲(島根) | Strong 濃厚 | Flavor of Kusa Mochi is strong. Mashed sweet beans paste also has strong taste, but its small size makes a good balance. 草餅の香り味がハッキリと主張。つぶ餡もしっかりとしているが、小振りなので丁度良いバランス。 | |
19 | JAPANESE SWEETS | Black Rice Castella 黒米カステラ | Tomiya とみや | Izumo(Shimane) 出雲(島根) | Strong 濃厚 | Castella outstanding with strong taste and chewy texture from black rice. 黒米によりもっちもちの食感と強めの味が際立つカステラ。 | |
20 | JAPANESE SWEETS | Warabi Mochi Parfait わらび餅パフェ | Ichijoji Nakatani 一乗寺中谷 | Ichijoji(Kyoto) 一乗寺(京都) | Delicate 軽い | Unconventional way of serving Warabi Mochi with mixture of Japanese and Western. Taste of Warabi Mochi matches ice cream and soy milk pudding. わらび餅にこんな食べ方があったのかと言う斬新な和洋折衷。アイスクリームや豆乳プリンとよく合うわらび餅になっている。 | |
21 | JAPANESE SWEETS | Taiyaki たい焼き | Naniwaya 浪花屋総本店 | Azabu Juban(Tokyo) 麻布十番(東京) | Delicate 軽い | Taiyaki with full of flavor and taste of sweet beans paste covered by thin crispy skin with savory smell. You can fish endlessly. パリッとした香ばしい薄皮に小豆の風味が広がる餡がたっぷり入った鯛焼き。何匹でも食べられる。 | |
22 | JAPANESE SWEETS | Mame Mochi 豆餅 | Demachi Futaba 出町ふたば | Demachi Yanagi(Kyoto) 出町柳(京都) | Delicate 軽い | Bean Mochi with very soft mochi and solid bean covering smooth sweet bean paste. Quality of mochi is extraordinary. とろりと柔らかな餅としっかりとした豆でこし餡を包んだ豆餅。餅の質が高い。 | |
23 | JAPANESE SWEETS | Inaka Daifuku 田舎大福 | Demachi Futaba 出町ふたば | Demachi Yanagi(Kyoto) 出町柳(京都) | Delicate 軽い | Daifuku with full of mugwort flavor Kusa Mochi covering solid mashed sweet bean paste. よもぎが香る草餅でしっかりとしたつぶ餡を包んだ大福。 | |
24 | JAPANESE SWEETS | Kusa Dango 草だんご | Demachi Futaba 出町ふたば | Demachi Yanagi(Kyoto) 出町柳(京都) | Delicate 軽い | Fresh kusa dango. さっぱりと爽やかな草だんご。 | |
25 | JAPANESE SWEETS | Sasa Mochi(mugwort, plain) 笹餅(よもぎ・白) | Ishimura Manseido 石村萬盛堂 | Nakasu Kawabata (Fukuoka) 中洲川端(福岡) | Delicate 軽い | Smooth and slippy texture of mochi with very sweet smooth bean paste, especially mochi with strong mugwort flavor makes balanced match, best for summer. 冷えてつるんとした食感の餅に甘味の強い餡が入り、特によもぎが効いた餅とのバランスがよく、夏に丁度良い笹餅。 | |
26 | JAPANESE SWEETS | Dorayaki どら焼 | Ishimura Manseido 石村萬盛堂 | Nakasu Kawabata (Fukuoka) 中洲川端(福岡) | Delicate 軽い | As a whole sophisticated. Especially mashed sweet bean paste keeps flavor of red beans, taste comes from many layer. 全体的に上品な味で、その中でもつぶ餡はしっかりと小豆の香りを感じられ、味わい深い。 | |
27 | JAPANESE SWEETS | Bota Mochi ぼた餅 | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Aojiso makes Bota Mochi fresh flavor. Mochi rice and sweet bean paste united well with their softness. You have mashed sweet bean paste, bean powder, black sesame, Gyokuro Sakura, etc. 青じその風味で爽やかなぼた餅。もち米と餡の一体感も抜群で柔らか。粒あん、きな粉、黒胡麻、玉露ぼた桜等あり。 | |
28 | JAPANESE SWEETS | Sakura Mochi さくら餅 | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Sakura Moch covered by highly flavored Sakura leaves. Mochi made of Domyoji with mochi rice texture remaining is thinly covering mashed sweet beans paste without sticky sweetness. Sakura leaves is making balance of each piece. 桜の香り高く薄手の桜葉2枚で包まれた桜餅。餅は道明寺の粒がそのままに感じられる状態で甘めだが歯ざわりにしつこさの無いこし餡を薄っすらと閉じ込めている。桜葉が全体のバランスを上手くまとめている。 | |
29 | JAPANESE SWEETS | Futo Mochi ふと餅 | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Strong 濃厚 | Kusa Mochi with strong flavor of grass is covering sweet beans paste with clear texture and taste of beans. Balanced well between strong insistence from two pieces. 青い香りが強い草餅で、小豆の粒感と味が強い粒餡をつつんだ草餅。主張の強いもの同士で味を引き立てあっている。 | |
30 | JAPANESE SWEETS | Sakura Bota Mochi 桜ぼた餅 | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Bota mochi with lots of sweet bean paste covered by shiso added mochi rice and leaf and flower of sakura like sakura mochi. Flavor and salt of sakura accentuate soft and simple mochi rice, matching well with sweet bean paste full of sweet beans scent. 大量のつぶ餡を紫蘇がまぶされた餅米と桜餅のような桜の葉と桜の花で包んだぼた餅。桜の香りと塩気が柔らかくさっぱりとした餅米に効いて、小豆の風味が香る餡との相性も良い。 | |
31 | JAPANESE SWEETS | Seven Serial Bota 七穀ぼた | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Bota mochi unique with texture of seven cerial. Matching well with sweet bean paste full of sweet beans scent. 七穀のぷちっとした食感が特徴的なぼた餅。小豆の風味が香る餡との相性も良い。 | |
32 | JAPANESE SWEETS | Drop of Bamboo 笹の雫 | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Summer sweets with fragrant sweet beans in Kuzu mochi jelly like texture. Kuzu provide faint sweetness. つるんとした葛餅の中に薫り高い小豆が入った夏のお菓子。葛はほんのりと甘い。 | |
33 | JAPANESE SWEETS | Balck Rice Ohagi 黒米おはぎ | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Ohagi with popping texture black rice and mochi covering smooth sweet beans paste. Simple scent. こし餡をもちもちプチプチの黒米で包んだおはぎ。さっぱりとした薫り。 | |
34 | JAPANESE SWEETS | Japanese Tea Mochi 茶団子 | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Delicate 軽い | Dango mochi with scent of Japanese tea. Bitterness of tea also felt. お茶がほんのりと香るお団子。お茶の苦みも感じられる。 | |
35 | JAPANESE SWEETS | Potate Chestnut Pumpkin いもくりなんきん | Sentaro 仙太郎 | Kawaramachi(Kyoto), Shibuya, etc 河原町(京都)、渋谷他 | Strong 濃厚 | Japanese sweets with faint natual flavor of autumn.. 自然な秋の風味が優しく漂う和菓子。 | |
36 | JAPANESE SWEETS | Gosanyaki 五三焼 | Yakumo Saryo 八雲茶寮 | Yakumo(Tokyo) 八雲(東京) | Strong 濃厚 | Solid looking Castella. Orange color sponge has rich egg flavor. Sugar is allocated only at the bottom, giving accent without being sticky. Full of umami and light feeling taste after you ate. Special one. 質量感のあるカステラ。オレンジ色の生地は、卵の風味が濃厚。ザラメは底にのみあり、全体ではベトつかずアクセントになっている。旨味一杯だが、スポンジの食感はさっぱり。極上の品。 | |
37 | JAPANESE SWEETS | Mamezono 豆園 | Mamezono 豆園 | Ebisu(Tokyo) 恵比寿(東京) | Strong 濃厚 | Kintsuba with thin crepe covering full of sweet bean paste large size and texture remaining beans. Rather eating beans than sweet bean paste, Unami than sweetness. 大きな黒豆とはっきりした粒感の小豆を使ったつぶ餡を薄皮で包んだきんつば。豆の旨味が前面に出たきんつばで餡こ感より豆を食べている感じ。 | |
38 | JAPANESE SWEETS | Naruto Kintoki 鳴門金時 | Mamezono 豆園 | Ebisu(Tokyo) 恵比寿(東京) | Strong 濃厚 | Kintsuba with full of Naruto sweet potato taste. Umami exceeds sweetness. Few beans are inside as well. 鳴門金時の風味が前面に出たきんつば。甘みよりも旨味が強い。豆も少々入っている。 | |
39 | JAPANESE SWEETS | Warabi Mochi わらび餅 | Yukei Salon de The 遊形サロン・ド・テ | Oike(Kyoto) 御池通り(京都) | Delicate 軽い | Serving warabi mochi from Tawaraya Ryokan. Drink like warabi mochi fill in bamboo dish. Fresh and tasty. 俵屋旅館のわらび餅が食べられる。竹筒にタップリと大きなわらび餅が飲み物のようにとろとろで入っている。さっぱりと美味しい。 | |
40 | JAPANESE SWEETS | Lemon Milk Tofu レモンミルクとうふ | Kikyoya Orii 桔梗屋織居 | Iga(Mie) 伊賀(三重) | Delicate 軽い | Tofu like shaped a kind of milk jelly with slight scent of lemon. Sticky but also resilient texture. Fresh. レモンの爽やかな香りがする本葛が入ったミルクとうふ。弾力のある牛乳かんのよう。モッチリとしているが弾力もある。爽やか。 | |
41 | JAPANESE SWEETS | One Bite Sweet ひと口果子 | HIGASHIYA man | MinamiAoyama(Tokyo) 南青山(東京) | Delicate 軽い | Sweets in the form of one bite size made of paste from fruits, nuts and vegetable. Taste of each ingredience stands clearly, and well balanced as fine flavor. Artistic and sophisticated light taste. 果実・木の実や野菜の餡等を練り上げてひと口にまとめた果子。各種素材の味わいがそのままはっきりと出ていながら、良い風味としてまとまった芸術品。食感は軽く品が良い。 | |
42 | JAPANESE SWEETS | Black beans Salt Daifuku 黒豆塩大福 | Shiroikuro しろいくろ | Azabu Juban(Tokyo) 麻布十番(東京) | Strong 濃厚 | Fragrance of black beans and sweetness of smooth sweet bean paste with accent from salt are mixed with nice contrast. 風味高い黒豆と塩が効いたこし餡大福の甘味がコントラスト | |
43 | JAPANESE SWEETS | Daiginjo Castella 大吟醸粕てら | Kinseiken 金精軒 | Hokuto(Yamanashi) 北杜(山梨) | Strong 濃厚 | Raw sake version of brandy cake. Sake lees of Daiginjo lightened by forming sponge. Very unique. ブランデーケーキの生どぶろく版。大吟醸の酒粕をしっとりとしたスポンジで軽くしたような味わい。他に無い。 | |
44 | JAPANESE SWEETS | Sakura Domyoji 桜道明寺 | Miyabi An 雅庵 | Nakameguro(Tokyo) 中目黒(東京) | Strong 濃厚 | Sakura Mochi with high flavor of sakura leaf. High flavor well balanced with soft domyoji-mochi and faint sweetness of smooth sweet bean paste left in your mouth. 桜葉の風味が強く香り立つ桜餅。柔らかな道明寺餅とこし餡から漂う仄かな甘味と強い香りが丁度良いバランスで口の中に残る。 | |
45 | JAPANESE SWEETS | Warabi Mochi わらび餅 | Miyabi An 雅庵 | Nakameguro(Tokyo) 中目黒(東京) | Strong 濃厚 | Warabi mochi with high bean flavor kinako and simple and faint sweetness mochi matched at nice balance. 大豆の風味が強いきな粉と、さっぱりとした仄かな甘みでとろりとした食感の餅が良い塩梅なわらび餅。 | |
46 | JAPANESE SWEETS | Strawberry Daifuku 苺大福 | Wagashi Murakami 和菓子村上 | Kanazawa(Ishikawa) 金沢(石川) | Delicate 軽い | Daifuku covering sweet and juicy strawberry by smooth sweet bean paste and thin and soft mochi. 甘味一杯でジューシーな苺を薄いこし餡と薄く千切れるように柔かな餅で包んだ大福。 | |
47 | JAPANESE SWEETS | Strawberry Daifuku(mashed sweet bean paste) 苺大福(つぶ餡) | Narumimochi Honten 鳴海餅本店 | Nijojou(Kyoto) 二条城(京都) | Delicate 軽い | Daifuku with chewy thick mochi covering well matched sweet bean paste and sour juicy strawberry. 酸味の強いジューシーな苺と甘味のある餡のバランスが良く、それを歯応えのある厚手の餅で包んだ大福。 | |
48 | JAPANESE SWEETS | Hassaku Daifuku はっさく大福 | Innoshima Hassakuya 因島はっさく屋 | Innoshima(Hiroshima) 因島(広島) | Delicate 軽い | Well balanced between sweet soft mochi and fresh juicy Hassaku with a little bitterness. プリっとフレッシュなはっさくのみずみずしさと仄かな苦みを、もちっとした餅で包み餅米の甘味でバランスが良い。 | |
49 | JAPANESE SWEETS | Gyuhi Sweet Bean Paste 求肥上がり餡 | Murasakiya むらさきや | Nagoya(Aichi) 名古屋(愛知) | Strong 濃厚 | Deep taste smooth sweet bean paste covered by gyuhi mochi with rich texture. 程よく歯応えを残した求肥に濃厚なこし餡。 | |
50 | JAPANESE SWEETS | Oshimai Sweet Bean Paste 大島あん | Murasakiya むらさきや | Nagoya(Aichi) 名古屋(愛知) | Strong 濃厚 | Deep taste of black sugar and strong flavor of green mochi makes wild bans. 黒糖のコクと草餅の風味が強いワイルドな饅頭 | |
51 | JAPANESE SWEETS | Smooth Sweet Bean Paste 上がりあん | Murasakiya むらさきや | Nagoya(Aichi) 名古屋(愛知) | Delicate 軽い | Deep taste smooth sweet bean paste covered by simple thin skin. 濃厚なこし餡を薄皮で包んだ饅頭 | |
52 | JAPANESE SWEETS | Warabi Mochi わらび餅 | Murasakiya むらさきや | Nagoya(Aichi) 名古屋(愛知) | Strong 濃厚 | Warabi mochi with strong sweet bean paste. Kinako, bean powder, is simple. つぶ餡が効いたワラビ餅。きな粉はさっぱり。 | |
53 | JAPANESE SWEETS | Leomon Mango Daifuku れもんマンゴー大福 | Yoroken 養老軒 | Kamo(Gifu), Nagoya 賀茂(岐阜)、名古屋 | Delicate 軽い | Daifuku with liquid like mochi covering sweet mango fruits and light sour lemon cream. Every part is so soft and fresh taste. とろとろの餅で甘いマンゴーと軽くレモンの酸味dのあるクリームを包んだ大福。全て柔らかくさっぱりとした味わい。 | |
54 | JAPANESE SWEETS | Raw Dorayaki Milk Maccha 生どらやきみるく抹茶 | Yoroken 養老軒 | Kamo(Gifu), Nagoya 賀茂(岐阜)、名古屋 | Delicate 軽い | Firm texture maccha taste dorayaki with light maccha cream and sweet bean paste full of bean texture. Sophisticated taste. 身の詰まった濃い抹茶味のどら焼で、軽い抹茶クリームとしっかりと粒感のあるつぶ餡を挟んでいる。上品な味わい。 | |
55 | JAPANESE SWEETS | Extra Salt Beans Daifuku 極塩まめ大福 | Yoroken 養老軒 | Kamo(Gifu), Nagoya 賀茂(岐阜)、名古屋 | Strong 濃厚 | Daifuku with strong impact from salty beans. Sweet beans paste with faint sweetness full of bean taste makes deep taste together. 塩味の強い豆がインパクトのある大福。甘さ控え目なつぶ餡と相まって濃厚な味わい。 | |
56 | JAPANESE SWEETS | Raw Dorayaki Milk Cheese 生どらやきみるくチーズ | Yoroken 養老軒 | Kamo(Gifu), Nagoya 賀茂(岐阜)、名古屋 | Strong 濃厚 | Firm texture simple dorayaki with light sour and rich cheese cream. Full of umami. 身の詰まったシンプルなどら焼で、軽い酸味と濃厚なコクのチーズクリームを挟んで包んでいる。コクが一杯。 | |
57 | JAPANESE SWEETS | Cappuccino Daifuku かぷちーの大福 | Yoroken 養老軒 | Kamo(Gifu), Nagoya 賀茂(岐阜)、名古屋 | Strong 濃厚 | Daifuku with good balance between cappuccino cream and crispy fragrant almond. Rich taste with slight sweetness from cream. 粒々の香ばしいアーモンドとカプチーノクリームとの相性が良い大福。クリームの控え目な甘さと相まって濃厚な味わい。 | |
58 | JAPANESE SWEETS | Black Sesame Ohagi 黒胡麻おはぎ | Wagashi Murakami 和菓子村上 | Kanazawa(Ishikawa) 金沢(石川) | Delicate 軽い | Ohagi with good umami balance between fragrant dry black sesame and faint sweet bean paste. パラっとした黒ごまが香ばしく、柔らかな餅で包まれたほんのり甘い粒あんと旨さが良いバランスのおはぎ | |
59 | JAPANESE SWEETS | Kusa Dango 草だんご | Wagashi Murakami 和菓子村上 | Kanazawa(Ishikawa) 金沢(石川) | Delicate 軽い | Dango with fragrant kusa dango sweet bean paste full of fragrant azuki. 薫り高い草だんごに小豆の風味一杯の餡を載せただんご | |
60 | JAPANESE SWEETS | Sweet Beans Ohagi 粒あんおはぎ | Wagashi Murakami 和菓子村上 | Kanazawa(Ishikawa) 金沢(石川) | Delicate 軽い | Ohagi with faint sweet bean paste covering sticky rice cake. ほんのり甘い粒あんで歯応えあるもちもちの餅を包んだおはぎ | |
61 | JAPANESE SWEETS | Kusa Warabi Mochi 草わらび餅 | Rakusho 洛匠 | Higashiyama(Kyoto) 東山(京都) | Delicate 軽い | Green warabi mochi with very soft texture. Traditional tasty feeling. Eat with kinamo, bean powder. 抹茶が効いたとろとろの草わらび餅。正統派な美味しさ。黄粉にまぶして食べる。 | |
62 | JAPANESE SWEETS | Tsujiri Parfait 都路里パフェ | Saryo Tsujiri 茶寮都路里 | Gion(Kyoto) 祇園(京都) | Strong 濃厚 | Parfait full of umami with multi layers of changing taste from deep maccha and Houjicha jelly mixing sweet marons and beans good balance and also maccha cream. 濃い抹茶ゼリーとほうじ茶ゼリーの層に、甘い栗と小豆がバランスよく混ざり、更に抹茶クリーム等への層へと食べ進める程に味が変化し続け、全て旨み一杯のパフェ。 | |
63 | JAPANESE SWEETS | Baked Mochi あぶり餅 | Baked Mochi Kazariya あぶり餅かざりや | Imamiya(Kyoto) 今宮(京都) | Delicate 軽い | Baked mochi with white miso based source. Salty sweet source and fragrant mochi make good matching, feel like edible forever. 白みそベースのたれが効いたあぶり餅。甘じょっぱいタレと香ばしい餅の相性が良く、何本でも食べられる。 | |
64 | JAPANESE SWEETS | Chestnut Burr 毬栗 | Nakataya 中田屋 | Kanazawa(Ishikawa) 金沢(石川) | Delicate 軽い | Kintsuba with high fragrant chestnut. Full of natural chestnut taste. 栗の薫り高いきんつば。栗本来の味が効いている。 | |
65 | JAPANESE SWEETS | Green Peas うぐいす | Nakataya 中田屋 | Kanazawa(Ishikawa) 金沢(石川) | Delicate 軽い | Kintsuba with high fragrant green peas. Full of sweet green peas taste. うぐいす豆の薫り高いきんつば。甘いうぐいす豆の味。 | |
66 | JAPANESE SWEETS | Butter Dora バタどら | Furuya Koganean ふるや古賀音庵 | Hatagaya(Tokyo) 幡ヶ谷(東京) | Delicate 軽い | Dorayaki full of umami from butter and sweet beans paste covered by light dorayaki. 旨み一杯のバターと餡をふんわりと軽いスポンジで挟んだどら焼。 | |
67 | JAPANESE SWEETS | Black Sesame Wasanbon 黒胡麻和三盆 | Furuya Koganean ふるや古賀音庵 | Hatagaya(Tokyo) 幡ヶ谷(東京) | Delicate 軽い | Soft chewy texture dango buried under full of grated black sesame and Japanese sugar. Tasty with sesame fravor and sweetness. もっちりとした団子がしゃりっとした食感のすりおろした黒胡麻と和三盆に埋まった一品。胡麻の風味と甘さが共に感じられる美味しさ。 | |
68 | JAPANESE SWEETS | Slat Beans Daifuku 塩豆大福 | Furuya Koganean ふるや古賀音庵 | Hatagaya(Tokyo) 幡ヶ谷(東京) | Delicate 軽い | Daifuku soft mochi with full of salty beans covering smooth sweet beans paste. Good balance with salty and sweet. こし餡を大量の塩豆が入った柔らかな餅で包んだ大福。塩味と甘さが良いバランス。 | |
69 | JAPANESE SWEETS | Pure Chestnut 純栗 | Adachi Otoemon 足立音衛門 | Fukuchiyama(Kyoto), Tokyo 福知山(京都)、東京 | Delicate 軽い | Dorayaki full of paste from pure chestnut with light sponge. Full of taste and fragrance. 大量の栗を餡のように軽いスポンジで挟んだどら焼。栗の風味が一杯に広がる。 | |
70 | JAPANESE SWEETS | Salt Bean Daifuku 塩豆大福 | Suzume すずめ | Kanazawa/Hakusan(Ishikawa) 金沢/白山(石川) | Delicate 軽い | Mochi full of big black beans and salty sweet bean paste are balanced at sophisticated level. 大粒の黒豆が大量に入ったしっかりとした餅と塩の効いた餡子とのバランスが良い。 | |
71 | JAPANESE SWEETS | White Bean Daifuku 白豆大福 | Suzume すずめ | Kanazawa/Hakusan(Ishikawa) 金沢/白山(石川) | Delicate 軽い | Mochi with texture covering sweet white beans and white sweet bean paste. Sophisticated taste. 甘い白豆と白餡をしっかりとした餅で包んだ大福。上品な味わい。 | |
72 | JAPANESE SWEETS | Ohagi おはぎ | Suzume すずめ | Kanazawa/Hakusan(Ishikawa) 金沢/白山(石川) | Delicate 軽い | Sweet beans paste with umami from beans covering mochi rice with texture. 豆の旨さが全面に出た餡子でしっかりとした餅米をくるんだおはぎ。 | |
73 | JAPANESE SWEETS | Kinako Ohagi きな粉おはぎ | Suzume すずめ | Kanazawa/Hakusan(Ishikawa) 金沢/白山(石川) | Delicate 軽い | Ohagi of mochi rice with full rice texture. Sophisticated with full of umami from gentle kinako and sweet bean paste with bean taste. 粒感のある餅米が効いたおはぎ。上品なきな粉と豆の風味がある餡子で旨みがありながら上品。 | |
74 | JAPANESE SWEETS | Walnut Mochi くるみ餅 | Isshindo 一心堂 | Nagano(Nagano) 長野(長野) | Delicate 軽い | Daifuku with thin soft mochi walnut inside covering large smooth sweet bean paste. Natural sweetness of mochi, walnut and red beans. くるみが入った柔らかい餅でたっぷりのこし餡を薄く包んだ大福。餅、くるみ、あずきの自然な甘さ。 | |
75 | JAPANESE SWEETS | Sakura Mochi 桜餅 | Isshindo 一心堂 | Nagano(Nagano) 長野(長野) | Strong 濃厚 | Sophisticated sakura mochi with Domyoji mochi full of umami and highly fragrant sakura leaf. Smooth sweet bean paste base. 薫り高い桜の葉と柔らかく旨み一杯の道明寺餅で上品な桜餅。こし餡。 | |
76 | JAPANESE SWEETS | Sakura Kuzu 葛桜 | Hanazono Manjyu 花園万頭 | Shinjuku(Tokyho) 新宿(東京) | Strong 濃厚 | Sakura leaves flavor and salt matches well balanced with kuzu pudding. 桜葉の薫りと塩味が効いた葛。 | |
77 | JAPANESE SWEETS | Sakura Kintsuba 桜きんつば | Hanazono Manjyu 花園万頭 | Shinjuku(Tokyho) 新宿(東京) | Strong 濃厚 | Sakura mochi like kintsuba. Sakura leaves flavor and salt matches well balanced with red beans taste. 桜餅のようなきんつば。桜葉の薫りと塩味が小豆の風味と良いバランス。 | |
78 | JAPANESE SWEETS | Strawberry Castella いちごの春日山 | Hanazono Manjyu 花園万頭 | Shinjuku(Tokyho) 新宿(東京) | Strong 濃厚 | Strawberry full of baked sweets. Good balanced with rich strawberry cream and sweetness. いちご尽くしのカステラ菓子。苺のクリームが濃厚で旨みと甘さのバランスよし。 | |
79 | JAPANESE SWEETS | Deep Maccha Baum 京濃い茶バウム | Tsujiri 辻利 | Gion (Kyoto) 祇園(京都) | Strong 濃厚 | Rich maccha bitterness adding fragrance to umami of baumluchen sponge. バウムクーヘンの生地の旨みに、濃厚な抹茶の苦味が風味を加える。 | |
80 | JAPANESE SWEETS | Maccha Daifuku 抹茶大福 | SOFUAN 創風庵 | Sapporo(Hokkaido) 札幌(北海道) | Delicate 軽い | Daifuku with sweet beans cream covered by soft thin mochi. Full of maccha powder has bitterness and matches well. 大納言生クリームを薄く柔らかな餅で包んだ大福。たっぷり掛かった抹茶パウダーは苦味がありバランス良し。 | |
81 | JAPANESE SWEETS | Hojicha Daifuku ほうじ茶大福 | SOFUAN 創風庵 | Sapporo(Hokkaido) 札幌(北海道) | Delicate 軽い | Daifuku with sweet beans cream covered by soft thin mochi. Full of hojicha powder has fragrance and matches well. 大納言生クリームを薄く柔らかな餅で包んだ大福。たっぷり掛かったほうじ茶パウダーは風味がありバランス良し。 | |
82 | JAPANESE SWEETS | Yomogi Bota Mochi よもぎぶっかけぼた餅 | Rokkatei 六花亭 | Sapporo(Hokkaido) 札幌(北海道) | Delicate 軽い | Bota mochi full of yomogi covered by sweet beans paste. Fresh fravor of yomogi and sweetness of sweet beans match well. よもぎが入った餅米につぶ餡を掛けたぼた餅。爽やかなよもぎの風味と餡子の甘さが良いバランス。 | |
83 | JAPANESE SWEETS | Sakura Mochi 桜餅 | Rokkatei 六花亭 | Sapporo(Hokkaido) 札幌(北海道) | Delicate 軽い | Sakura mochi with high flavor of sakura leaf covering sticky mochi and smoothe sweet beans paste. 風味の高い桜の葉でもっちりとした餅とこし餡を包んだ桜餅。 | |
84 | JAPANESE SWEETS | Maccha Roll Cake 抹茶大福 | Tsujirihei 辻利兵衛 | Uji(Kyoto) 宇治(京都) | Strong 濃厚 | Daifuku with fragrant maccha. Sweet beans and cream inside accentuating fragrance of maccha. 抹茶の薫り高い大福。中は餡とクリームで抹茶の薫りとの相乗効果高い。 | |
85 | JAPANESE SWEETS | Maccha Roll Cake やまりゼリー | Tsujirihei 辻利兵衛 | Uji(Kyoto) 宇治(京都) | Strong 濃厚 | Jelly accentuating maccha flavor with deep maccha jelly, simple mochi, full of sweet beans paste and deep maccha source. 濃厚な抹茶ゼリーにさっぱりとした白玉と餡子を大量に合わせ、更に濃厚な抹茶ソースを掛けた、抹茶の風味が最大に活きたゼリー。 | |
86 | JAPANESE SWEETS | Maccha Roll Cake 抹茶生どら | Tsujirihei 辻利兵衛 | Uji(Kyoto) 宇治(京都) | Strong 濃厚 | Firm texture dorayaki binding rich deep maccha cream and sweet beans, full of umami. しっとり歯応えのあるどら焼に抹茶そのままのように濃厚な抹茶クリームと小豆を挟み旨み一杯。 | |
87 | JAPANESE SWEETS | Maccha Roll Cake 茶々〇 | Tsujirihei 辻利兵衛 | Uji(Kyoto) 宇治(京都) | Delicate 軽い | Green beans paste with maccha making high fragrance, liquid covers has nice cold jelly like texture. 抹茶と合わせたいんげん豆の餡は薫り高く、周りのひんやりした透明部分はつるんとした良い口当たり。 | |
88 | JAPANESE SWEETS | Kusa Mochi 草餅 | Shizuku 餅匠しづく | Shinsaibashi(Osaka) 心斎橋(大阪) | Delicate 軽い | Firm texture mochi with yomogi fragrance covering sweet beans paste full of beans. しっかりとした歯応えのよもぎ薫る餅で小豆を感じるつぶ餡を包んだ草餅。 | |
89 | JAPANESE SWEETS | Peach Daifuku 桃大福 | Shizuku 餅匠しづく | Shinsaibashi(Osaka) 心斎橋(大阪) | Delicate 軽い | Daifuku with big cut juicy peach. Mochi is soft, simple umami. ジューシーな桃の切り身が入った大福。餅は柔らかで、シンプルな旨さ。 | |
90 | JAPANESE SWEETS | Warabi Mochi わらび餅 | Shizuku 餅匠しづく | Shinsaibashi(Osaka) 心斎橋(大阪) | Delicate 軽い | Warabi mochi using real warabi covered by black beans powder. Wet texture and smoothe taste. 本わらびを使った餅にコクのある黒豆きなこを掛けたわらび餅。しっとりした食感でさっぱりとした味わい。 | |
91 | JAPANESE SWEETS | Black Beans Daifuku 黒豆大福 | Shizuku 餅匠しづく | Shinsaibashi(Osaka) 心斎橋(大阪) | Delicate 軽い | Daifuku with big black beans inside mochi part. Full of beans and umami. 大きな黒豆が餡に入った大福。豆豆しく旨み一杯。 |
世の中には美味しいスイーツばかりですが、特筆すべきレベルにある店で特定の商品のみを紹介。 全て私が実食して、是非食べるべき、人にプレゼントして喜ばれる、という観点から選別。それぞれに特徴があり、点数付け、順位付けはしません。 世間で多数紹介されているそこそこ美味しい店は、昨今幾らでも周辺にある為、紹介するに及びません。紹介するのは、私の好みを超えて、ずば抜けているもののみです。日々追加していきます!
List of best sweets exclusively worth visiting and picking up as a gift, all checked by myself, mainly in Japan, but also from all over the world.
There are plenty of sweets shops at good level around you(that means not worth picking up), but there are not so many at extraordinary level worth visiting from afar. We just focus on only best sweets at best sweets shops. Will be updated continuously.
There are plenty of sweets shops at good level around you(that means not worth picking up), but there are not so many at extraordinary level worth visiting from afar. We just focus on only best sweets at best sweets shops. Will be updated continuously.
CATEGORY
JAPANESE SWEETS
登録:
投稿 (Atom)
0 件のコメント:
コメントを投稿